Skip Navigation or Skip to Content
Overzicht tools

Huizona: studenten TUe denken mee

Vanuit onze samenwerking met de TU Eindhoven betrekken we regelmatig studenten Industrial Design bij onze praktijkopgaven. Zo ontwikkelden we in maart 2022 de Huizona-methodiek voor het meenemen van gespikkeld bezit (particuliere woningen tussen corporatiebezit) in een wijkrenovatie. Een belangrijke schakel in de energietransitie.

Maart 2022

De tweedejaars bachelorstudenten Serra, Florine, Leonie en Mae-Yin ontwierpen voor onze aanpak een evenement en tools om te zorgen dat de betrokken partijen elkaar beter leren kennen én bij te dragen aan het verwachtingsmanagement.

Tijdens een event waar de aannemer, bewoners en de vertrouwenspersoon elkaar ontmoeten, beginnen we met een ‘icebreaker’, gevolgd door een dieper gesprek. Met als doel dat alle partijen de personen achter de rol leren kennen. Vervolgens gebruikt iedere deelnemer de VersaTile. Deze tool helpt bij het verwachtingsmanagement tijdens het project en draagt bij aan een basis voor realistische samenwerkingsafspraken.

De eerste verwachtingen ten aanzien van het project leggen deelnemers vast op papiertjes waarvan later een slinger wordt gemaakt. Bovendien worden de uiteindelijke samenwerkingsafspraken op de VersaTile geschreven. Iedereen mag zijn eigen VersaTile mee naar huis nemen als herinnering aan de afspraken en om reflectie tijdens het project te stimuleren.

Door elkaar eerst persoonlijk te ontmoeten en wederzijdse verwachtingen uit te spreken ontstaat er een betere basis om gespikkeld bezit te betrekken bij een renovatie. De studenten werken de ontwerpen momenteel verder uit, zelfs nu hun project al is afgelopen. Zet wil dit najaar de methodiek en tools al testen in de praktijk. Aannemer Coen Hagedoorn (met wie we eerder in de Abdijbuurt samenwerkten aan gespikkeld bezit) is enthousiast!

Meer weten over het verduurzamen van gespikkeld bezit? Neem contact op met Cindy van den Bremen.

Versatile poster