Skip Navigation or Skip to Content
Overzicht publicaties

Verslag kennissessie vervoersinitiatieven opstarten in coronatijd

Vervoersinitiatieven spelen een cruciale rol in het mobiliteitsaanbod, vooral voor groepen die toch al sterk worden getroffen door de coronamaatregelen. Daarom willen ze graag weer opstarten. Maar hoe doe je dat dan? En hoe garandeer je de veiligheid van je vrijwilligers, zelf ook vaak op leeftijd?

Zet organiseerde woensdag 9 juni 2020 een online kennissessie om ervaringen en ideeën uit te wisselen. De waardevolle uitkomsten delen we graag met je.

De noodzakelijke maatregelen om het coronavirus tegen te gaan worden beetje bij beetje versoepeld. Maar voor sommige mensen maakt het nog weinig verschil. Zeker als je bijvoorbeeld ouder bent en nog thuis woont is het lastig om er nu even kort op uit te gaan. Eenzaamheid en isolatie worden daardoor nog erger nu veel andere Nederlanders wel weer van huis gaan. Dat zien ook veel vrijwillige vervoersdiensten. Sommigen pasten zich in coronatijd aan naar een boodschappendienst of zetten hun tijd in om hun reizigers te bellen voor een gezellig praatje. Nu is het vooral de vraag of en hoe ze weer langzaam kunnen opstarten. Dat de behoefte vanuit hun klanten er is wordt duidelijk door de vele vragen die ze krijgen.

Toch zitten er nogal wat haken en ogen aan om weer als vervoersinitiatief op te starten. De vrijwilligers zijn vaak ook op leeftijd, dus hoe zorg je ervoor dat zij veilig blijven? Kun je bijvoorbeeld schermen plaatsen, en op welke manier dan? Om ervaringen en ideeën uit te wisselen organiseerde Zet woensdag 9 juni een online kennissessie voor vervoersinitiatieven. Hoewel enkele deelnemers door technisch ongemak helaas moesten afhaken, werd het een zeer waardevolle sessie. Informatiebronnen, overwegingen en ervaringen werden over en weer gedeeld. Hoewel de ideale oplossing nog niet voorhanden is, hebben de deelnemers elkaar geïnspireerd en op ideeën gebracht over hoe zij nu verder gaan. En dat was precies wat we wilden bereiken.

Hoe meer mensen hun vragen en ervaringen delen, hoe meer we elkaar kunnen helpen.

Download het verslag

Ben jij ook betrokken bij een (vrijwillig) vervoersinitiatief en wil jij hier meer over weten? Of heb je interessante voorbeelden te delen hoe jij hier mee om bent gegaan? Stuur ons een mail of bel ons, we gaan graag in gesprek!

Cover_publicatie_verslag-vervoersinitiatieven