Skip Navigation or Skip to Content
Overzicht projecten

Inclusieve mobiliteit ‘s-Hertogenbosch

Er op uit kunnen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zet onderzocht in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch of er sprake was van mobiliteitsarmoede in de gemeente. Dat bleek het geval te zijn en een van de belangrijkste oorzaken daarvan was dat inwoners vaak niet bekend zijn met de vele vervoersmogelijkheden die in de gemeente aanwezig zijn. Om gebruik te maken van de vervoersmogelijkheden moet je immers weten dat ze bestaan en hoe ze werken. De gemeente 's-Hertogenbosch startte daarom het project Inclusieve mobiliteit.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Elke inwoner moet comfortabel van A naar B kunnen reizen. Dat geldt ook voor mensen met een smallere beurs of een beperking. Daarom werken we stap voor stap aan het toegankelijk maken van vervoer voor iedereen. In onze gemeente hebben we al veel mogelijkheden. Nu geven we onze inwoners in een oogopslag een overzicht daarvan. Zodat ze zelf een keuze kunnen maken welke vorm het beste bij hen past”

Hoe zorg je dat inwoners weten wat er mogelijk is op het gebied van vervoer?

Samen met lokale partijen en de gemeente ontwikkelde Zet de vervoersfolder met het overzicht van alle vervoersmogelijkheden in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Zowel in de stad als in de kleine kernen. De folder geeft inzicht in wat er allemaal mogelijk is voor mensen die zelfstandig kunnen reizen en voor mensen die hulp of begeleiding nodig hebben. Dit kan een praktische reis zijn van A naar B, maar ook activiteiten rondom fietsen zoals fietslessen, een tochtje maken met een duofiets of fietsmaatjes om samen te fietsen. De folder geeft inwoners inzicht in de mogelijkheden. Daarnaast is gebruik van de folder door professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn belangrijk. Zij komen achter de voorkeur en bereiken de doelgroep die zelf de folder niet tegenkomt. Via deze verschillende routes werken we in ‘s-Hertogenbosch aan inclusieve mobiliteit.

Benieuwd hoe inclusief de mobiliteit in jouw gemeente is? Neem contact op met Kamieke van de Riet.