Skip Navigation or Skip to Content
Overzicht projecten

De Brabantse Jongerentop

In 2021 en 2022 organiseerde Zet in opdracht van de Provincie Noord-Brabant de Brabantse Jongerentop. Met de Brabantse Jongerentop praten jongeren uit heel Brabant mee praten over thema’s die zij belangrijk vinden. Op deze manier krijgt jongerenparticipatie in Brabant serieus vorm en de aandacht die het verdiend.

Zet ontwikkelt activerende interventies om op een laagdrempelige manier input bij jongeren op te halen. Vaak geven we jongeren de ruimte om op hun eigen wijze hun mening te delen, zodat elke stem tot zijn recht komt. Daarnaast faciliteren we de bijeenkomsten en bereiden we samen met beleidmakers de bijeenkomsten voor, zodat de input van jongeren echt meegenomen wordt.

Jongerentop 2022

Dinsdag 8 november 2022 organiseerde Zet in opdracht van Provincie Noord-Brabant de tweede Brabantse Jongerentop in de Tilburgse Cultuurfabriek Hall of Fame. Ruim 140 deelnemers werkten door henzelf aangedragen belangrijke thema’s uit: Jongerenparticipatie, Wonen, Milieu (luchtkwaliteit) en Natuur. Alle adviezen, ideeën en oplossingen zijn door de jongeren vormvrij vastgelegd. Op schrift, in een rap, of via mindmapping.

“Een gezellig evenement waar je rechtstreeks met mensen van de provincie in gesprek gaat en dus echt gehoord wordt! En dan kom je ook nog eens allemaal gemotiveerde leeftijdsgenoten tegen waar je gezellig mee kan netwerken. Een win-win situatie dus” // Brabantse jongere

We zagen een mix van betrokken jongeren tussen de 17 en 27 jaar, uit grotere Brabantse steden of kleinere dorpen achteraf. Met een politieke agenda, of met een grote betrokkenheid (of zorg?) voor het vinden van een geschikte woning als je nog niet zo’n insider op woningmarkt bent. Wat betekent het voor jou als een verbetering van de luchtkwaliteit betekent dat je minder kan vliegen of dat er geen houtstook meer plaats kan vinden? Vastleggen van alle ideeën en adviezen is belangrijk want, zo geeft ook gedeputeerde Hagar Roijackers (Water, Natuur en Gebiedsgerichte aanpak) aan, ‘we gaan met de opbrengst van de avond aan de slag  als college’.

Bekijk de aftermovie

Jongeren-creatief-groepje-schrijven

Jongerentop 2021

Vanwege de geldende coronamaatregelen vond de Jongerentop online plaats. 40 deelnemers verspreid door heel Brabant sloten aan en gingen met elkaar in gesprek over door hen gekozen thema’s: onderwijs en werk, gezondheid en levendig Brabant. Met behulp van online-tools hebben we waardevolle adviezen opgehaald bij de jongeren.

Een van de deelnemers was de 17-jarige Sjors de Natris jongerenambassadeur in Den Bosch:

“Het is fantastisch, maar ook hoog tijd. Jongeren zijn in de maatschappij al zo lang achtergesteld. Wij voelen ons nu eindelijk serieus genomen door de jongerentop”// Sjors de Natris
Jongeren-schrijven-whiteboard