Het keuzemenu
Uitdaging 1: Zo betrek je jongeren!
Sommige doelgroepen ervaren een grote afstand tot de overheid. Bijvoorbeeld jongeren. Het belang van jongerenparticipatie wordt breed erkend, maar in de praktijk wordt niet overal de stap naar doen gezet. Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met de uitdagingen die spelen wanneer het gaat om het betrekken van jongeren. Deze uitdaging wordt uitgeserveerd en begeleid door Zet.
Uitdaging 2: Zo is participatie goed genoeg!
Waar het ene participatietraject wordt geroemd zijn er ook verschillende voorbeelden waar het volledig is misgegaan. Het slagen of falen heeft niet altijd te maken met een gedragen uitkomst. Maar hoe beoordeel je het dan wel en op welke momenten in het participatieproces? Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met de uitdagingen die je tegenkomt als het gaat om het waarderen, beoordelen en leren van participatietrajecten. Deze uitdaging wordt uitgeserveerd en begeleid door Zet.
Uitdaging 3: Zo brengt participatiebeleid echt verandering!
Papier is geduldig en met alleen participatiebeleid komen we er niet. Participatie gaat ook over een andere manier van werken (en denken?) bij ambtenaren, bestuurders en raadsleden. Een manier van werken waarin van ‘buiten naar binnen’ net zo belangrijk is als van ‘binnen naar buiten’. In deze sessie geven de collega’s van de gemeente Meijerstad je een inkijk in hun methode ‘Van het laatste woord, naar het eerste woord’ en welke tools zij inzetten bij het actief betrekken van je gemeenteraad aan de voorkant van een participatief vraagstuk.