Skip Navigation or Skip to Content
Overzicht tools

De Participizza: ontdek hoe inwoners willen participeren

Veel gemeenten zijn op dit moment bezig met het opstellen van de participatienota. De wil om bewoners hierbij te betrekken is vaak aanwezig. Maar hoe doe je dat op een manier die begrijpelijk én leuk is?

Participatie

Meer dan alleen een online enquête én echt in gesprek. Juist ook met inwoners die niet normaal hun stem niet snel laten horen. We brengen de gesprekken daarom naar de straat en nodigen inwoners uit om hun wensen voor participatie te delen op tien onderwerpen die hen dagelijks raken. Dit doen ze door hun eigen pizza te maken! Deze speelse en toch inzichtelijke methode levert niet alleen veel enthousiaste reacties op op straat, maar ook waardevolle data.

De participatiepizza

De participizza is ontworpen om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met bewoners over participatie binnen hun gemeente. Aan de hand van verschillende thema’s konden bewoners aangeven of zij burgerbetrokkenheid belangrijk vinden én op welke manier zij zelf graag betrokken worden. Aan de hand van de volgende stappen gingen we het gesprek aan en belegden we samen met bewoners hun participizza.

Stap 1. Voor welke thema’s vind jij het van belang dat bewoners kunnen deelnemen aan een vorm van participatie? Deze pizzapunten blijven liggen, de niet gekozen thema’s worden omgedraaid.

Stap 2. Voor welke thema’s heb je in het verleden of heden zelf deelgenomen aan een vorm van participatie? Op deze pizzapunten leggen we de witte saus. En bij welke thema’s ben je bereid in de toekomst deel te nemen aan een vorm van participatie? Op deze pizzapunten leggen we de rode saus.

Stap 3. Per thema vragen we op welke manier bewoners het liefst betrokken willen worden. Bewoners kunnen kiezen uit:

  • Weten: Ik wil op de hoogte gebracht worden van de ontwikkelingen binnen dit thema.
  • Meedenken: Ik wil actief meedenken en mijn mening en ideeën delen.
  • Meedoen: Ik wil actief mijn handen uit te mouwen steken.

De passende kaassoort wordt op de bijbehorende pizzapunt gelegd.

Stap 4. Per thema vragen we op welk niveau de bewoner wil weten, meedenken of meedoen:

  • Jouw straat
  • Jouw dorp (of kern)
  • Gemeente breed

Stap 5. Per thema vragen we hoe bewoners het liefst betrokken worden:

  • Individueel, in een kleine of grote groep.
  • Schriftelijk, digitaal of fysiek.

De passende belegsoort wordt op de bijbehorende pizzapunt geplaatst. Als alle pizzapunten zijn belegd, heeft de bewoner alle inzichten met ons gedeeld en vragen we hen nog naar aanvullende tip voor de gemeente.

Is jouw organisatie ook bezig met de participatienota en vind je dat participatie van inwoners daarbij niet kan ontbreken? Weet ons te vinden. We helpen je graag verder!